U Komunalcu održan sastanak predstavnika upravitelja grobljima

Datum objave: 11.01.2022.

Komunalac je nedavno u službenim prostorijama Gradskog groblja Dubrava imao priliku ugostiti predstavnike komunalnih društava iz Republike Hrvatske, a čija je djelatnost održavanje groblja i obavljanje usluge ukopa i pogreba.

Tijekom gostovanja održan je sastanak vezan uz aktualnu problematiku upravitelja gradskih groblja, kao što su zastarjela zakonska regulativa, nedostatak izvora sufinanciranja obnove i izgradnje groblja, porasta troškova koji utječu na troškove održavanja groblja i pružanja usluga ukopa te problematika naplate pruženih usluga. Također se raspravljalo o iskustvima i tehnologiji izgradnje grobnica, kolumbarija, odnosno prostorima za polaganje urni, održavanju hortikulture te spomeničke baštine na grobljima. Naime, komunalna društva sve teže održavaju kvalitetu i kontinuitet pružanja komunalne usluge jer se suočavaju s manjkom kvalificiranih djelatnika, povećanjem troškova energenata i sirovina, a cijene ukopa i grobne naknade godinama se nisu mijenjale te su teško naplative. Kako bi riješili ovu problematiku, sudionici sastanka izrazili su potrebu za češćim okupljanjem i praćenjem primjera dobre prakse, a radi unapređenja kvalitete djelatnosti, rješavanja stručnih pitanja i analiza tuđih iskustava.

Nakon sastanka gosti su položili vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, posjetili su i upalili svijeće na Masovnoj grobnici Ovčara te su posjetili znamenitosti grada Vukovara.