Grad Vukovar postao ponosni vlasnik tri nova komunalna vozila

Datum objave: 22.07.2016.

Nabavka 3 nova komunalna vozila od iznimnog su značaja za primjereno sakupljanje otpada, te će omogućiti značajne uštede u radu. Riječ je o projektu Grada Vukovara i tvrtke Komunalac d.o.o. vrijednom ukupno 5.240.000,00 kn od čega 80% sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u vrijednosti od 3.206.418,40 kn, a ostatak je sufinacirao Grad Vukovar.


Ključeve novih vozila za sakupljanje otpada gradonačeniku Ivanu Penavi, zamjeniku gradonačelnika Marijanu Pavličeku te direktoru Komunalca Igoru Štrangareviu uručili su pomoćnici ministra fonda za regionalni razvoj i fondova europske unije Damir Huška i Dragan Jelić te načelnica sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić.
Svečanoj primopredaji komunalnih vozila na glavnom Trgu u Vukovaru 22. srpnja 2016. godine nazočili su pomoćnici ministra fonda regionalni razvoj i fondova europske unije Davor Huška i Dragan Jelić, načelnica sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, pročelnik upravnog odjela, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović, ravnateljica Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara Ljiljana Blažević, direktor Komunalca Igor Štrangarević, tehnički direktor Komunalca Dario Tišov i mnogobrojni gosti.

„Dosadašnja komunalna vozila tvrtke Komunalac d.o.o. stara su više od 20 godina, te osim što su zastarjela, postala su preskupa za održavanje. Nova vozila sa brojnim prednostima kao što su smanjena potrošnja goriva, smanjena emisija CO2, tiši rad motora i dr., pomoći će Komunalcu da bude konkurentniji, proširi svoje poslovanje, a ujedno će značiti i kvalitetniju i bolju uslugu za naše građane“, ističe gradonačelnik Ivan Penava.
„Učinkovito, ekološki i adekvatno sakupljanje otpada naša je vlastita odgovornost prema građanima i okolišu, a za posljedicu ima nemjerljivu korist za nas i buduće generacije, naše zdravlje i okoliš. Nova vozila zasigurno će donijeti značajne uštede u radu te omogućiti Komunalcu proširenje djelatnosti“, rekao je direktor Komunalca Igor Štrangarević.

Nakon svečane primopredaje komunalnih vozila, u gradskoj vijećnici putem video filma predstvljen je strateški planirani projekt Grada Vukovara i tvrtke Komunalac d.o.o. pod nazivom „VU-eco“. Projekt podrazumijeva izgradnju tzv. Edukativnog centra za održivi razvoj društva koji za cilj ima uspostavu održivog gospodarenja otpadom i korištenja prirodnih izvora energije, s ciljem optimizacije, napretka i boljitka poslovanja, ali i dobrobiti cijeloj zajednici. Početak izgradnje Centra planiran je početkom 2017. godine u suradnji sa Fondovima te vrhunskim stručnjacima za arhitekturu i energetsku gradnju, a uspostava Centra značit će ujedno i otvaranje novih zelenih radnih mjesta u gradu Vukovaru te će generalno utjecati na plasman grada Vukovara kao vodećeg „grada primjera“ u održivom upravljanju otpadom i energijom.